Labels

kész munkáim (57) ajándék (54) hímzés (46) öröm (43) hála (38) babás (37) csak úgy (36) advent (33) eszem-iszom (29) tavasz (24) horgolás (23) születésnap (20) virág (20) gyász (19) utazás (18) évforduló (18) karácsony (16) játék (12) húsvét (9) mackós (9) tél (8) Andi (7) nyár (7) uk (6) LizzieKate (5) Manka minta (4) ima (4) díj (3) kirándulós (3) k��sz munk��im (3) ősz (3) esküvő (2) horgol��s (2) rose sal (2)

Sunday, December 14, 2014

mézes


 Én csak fele adagot készítettem, de nem bírom abbahagyni az evést, annyira finom!!!
Soha többet más mézes receptet ki nem próbálok!!! Ebből tuti több adag fog majd készülni :)
Az enyémek sem jutnak oda, hogy díszítsem, hamarabb elfogy...
A receptet bemásolom úgy, ahogy van :)
Az enyémek így néznek ki, gyorsan fotózom, mielőtt rászabadul a család :)
Az én fotóm nem lett a legjobb, de ebben szürke időben ennyire futja... Ha bárkinek kis ideje, s hozzávalója van, azonnal kezdjen hozzá sütni!!!
Mindenkinek küldenék szép papírba csomagolva :) ezt meg kell osztani :)
Jó étvágyat :)

S itt a link is, ha valaki innen jobban boldogul...


IMAG0741Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
Döbbenet:-) Pláne azok után, hogy mennyi receptet megszenvedtem már. És tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük :-) Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni!
100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre :-)
Hozzávalók:
– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
– másfél bögre porcukor
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
– 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint használtam)
– 1 bögre méz
– 3 tojás
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb :-)
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. fél centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több!
Jó étvágyat! :-)

3 comments:

Monika said...

Gyönyörű!!!És nem ragad? Hú,azzal szoktam szenvedni....
Te is milyen sokat alkotsz a babavárás végére-is!
Köszönöm,amiket írtál a receptről és a receptet!!!!Puszi!♥

Palkó said...

Köszi a receptet! Nekem eddig még egyszer sem sikerült a mézes, már totál feladtam, de lehet, ezt még kipróbálom :)
Te nem pihensz???

Timi said...

Már le is írtam a receptet! Köszi!!!
:o)))